dimarts, 9 de febrer del 2016

NUS CELTA

Els nusos en la història i cultura celta són un símbol únic per a artesans i joiers. Van començar a aparèixer al voltant del 450 dC per artesans i monjos com ornamentació dels seus manuscrits, un bell exemple és el Llibre de Kells.

El significat original de molts dissenys s'ha perdut per manca de documents contrastats. 
Però hi han alguns conceptes que generen un ampli consens:
El nusos representen en la seva essència l'eternitat, la naturalesa eterna de l'ànima, el cicle de la vida ininterrompuda de naixement i renaixement amb les seves infinites reencarnacions.
l'entrellaçat del disseny del nus, amb les seves línies continues, podrien simbolitzar el procés d'aquesta eterna evolució que experimenta l'ànima fins assolir l'objectiu de la perfecció.

 Cadascun dels nusos celtes alteraria el seu significat segons la forma i quantitat de nus entrellaçats. Els nusos complexos signifiquen la manera en que totes les coses estan connectades entre si.

El nus celta és considerat un poderós amulet i talismà de bona sort. És freqüent trobar-lo a les llars senyalant el caràcter sagrat del lloc i acostumaven a oferir-se regals ornats amb aquests místics nusos per simbolitzar els millors desitjos de longevitat i sort.

Segons George Bain, professor d'art cètic, els nusos celtes personificaven el patrimoni identificant determinades famílies celtes com passava en determinats clans de les Highlands. Amb un nus únic per a cada família designant cada llinatge, alhora que definirien certs valors o qualitats que destacarien el prestigi segons el disseny del nus.
També és freqüent veure el treball del nus en forma oval, com un ou. L'oval té quelcom a veure amb la creativitat generativa i el naixement, simbolitzant l'infinit, un altre element fonamental en la mitologia celta.
Entre els diferents tipus de nusos celtes un dels més populars és el nus d'amor celta.

El nus perenne. Aquest és l'amulet celta de l'amor: El nus que mai es desfà, la unió eterna. Simbolitza la comunió de les ànimes dels enamorats més enllà del temps i de l'espai. És intercanviat pels amants en les noces celtes en senyal del seu amor, amb el desig que la seva relació sobrevisqui a tots els avatars i duri per sempre. La tradició diu que el nus perenne evita que l'amor pateixi el desgast del temps. Representa el complement, el suport i la fusió amb la parella.


Malgrat el desconeixement i evolució dels seus significats el seu principi bàsic no ha canviat. El nus celta és un antic símbol que representa l'encreuament del la via espiritual, el fluir del temps i el moviment dins de que és etern. Tota l'existència, es diu que està limitada pel temps i el canvi, però que rau serenament en l'eternitat.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada